Čo by ste mali vedieť pred VZ

Milí golfoví priatelia,

Keďže sa šíria šumy okolo nášho vzťahu s GPR, tak Vám píšem ako člen Prezídia ŽRGK, aby sme pravdivo informovali o momentálnom stave nášho vyjednávania s GPR.
V novembri 2016 sme boli zvolení do Prezídia ŽRGK. 7 ľudí, ktorí sme mali víziu vrátiť na naše ihrisko život a priateľskú atmosféru, ktorá v priebehu roku 2016 z ihriska vyprchala. Keďže nebola medzi GPR a ŽRGK žiadna zmluva o užívaní golfového ihriska, tak našou prvou úlohou bolo, takúto zmluvu zaistiť. V tom čase sme GPR predložili návrh „Rámcovej zmluvy“ o užívani ihriska, ktorá by deklarovala len to, že máme svoje materské ihrisko. Táto naša iniciatíva ostala bez odozvy.
Medzitým sme samozrejme riešili aj iné veci, ktoré sme potrebovali pre našu ďalšiu činnosť. Snažili sme sa zistiť, akú máme členskú základňu. Bola to mravenčia práca, nakoľko staré Prezídium nám poskytlo neaktuálny zoznam, kde boli len mená, mailové kontakty + telefónne čísla. Väčšina z týchto kontaktov bola neaktuálna a nesedeli ani členovia. Takže sme hodiny sedeli pri počítači a snažili sa získať členov zo servera SKGA. Tam sme prišli na to, že niekto, kto mal stále prístup do databázy SKGA, v októbri 2016 neoprávnene a svojvolne vymazal zo servera SKGA 104 členov ŽRGK na základe toho, že nemali zaplatené žiadne členské príspevky za rok 2016. Podľa platných stanov v tom čase – členstvo mohlo byť pozastavené len na základe rozhodnutia Prezídia – takéto rozhodnutie nebolo nikde a nikdy prezentované, ani schválené, preto protiprávne. Takže vymazaní boli členovia, ktorí síce zaplatili nemalý vstupný poplatok, ale napr. nedostali faktúru na poplatky za rok 2016, keďže sa pošta posielala aj na neaktuálne maily. Prišli sme na to tak, že takýto člen si chcel ísť zahrať na inom ihrisku a nechceli ho pustiť, keďže nemal žiadnu klubovú príslušnosť a vedený HCP. Takže sme týchto členov nahodili späť do databázy, keďže si myslíme, že by nemali prísť o celoživotné členstvo v klube pre niekoho vlastné rozhodnutie.
Ďalšia naša práca spočívala v tom, že sme chceli pripraviť návrh poplatkov pre našich členov a tento náš návrh riešiť s GPR, aby sme našli zhodu a mali čo ponúknuť našim členom. Tento návrh sme si len tak nevymysleli – zohľadňovali sme všetky aspekty – koľko je aktívnych členov, koľkých by sme chceli vrátiť na naše ihrisko, zisťovali sme koľko je detí, koľkí platili iba pasívne členstvo a pod. Informácie o typoch zaplateného členstva nám staré Prezídium odmietlo poskytnúť. Na základe všetkých informácii, ktoré sa nám podarilo získať, sme pripravili návrh a predložili ho GPR. Ich odpoveď bola, že pre nich je to irelevantné, ale nepredstavili nám ani svoj protinávrh, o ktorom by sa dalo diskutovať. Snažili sme sa predostrieť náš plán – koľko chceme turnajov, ako chceme prilákať ľudí na naše ihrisko – zo strany GPR prišla reakcia, že pre nich sú turnaje stratové a preto nazaujímavé. Jedinú ústnu ponuku, ktoré nám GPR predložilo, že majú predstavu, že si ako klub predplatíme určitý počet hier a keď si ich vyminieme, tak sa potom stretneme a budeme riešiť, čo ďalej. Ich predstava bola 15€ na hru pre člena klubu (9 jamiek). Keďže pultová zľavnená cena priamo na ihrisku bola minulý rok nižšia ako táto cena, ktorá nám bola ponúknutá, túto ponuku sme nemohli prijať. Prijateľná varianta pre GPR bolo, že si máme kúpiť 20.000 hier po 15 €. Pre Vašu predstavu – ihriská na Floride, kde sa hrá 12 mesiacov v roku cca 12 hodín denne predajú ročne cca 30.000 hier. Touto cestou sme skutočne nechceli ísť. Člen klubu má mať výhody – hlavne mať neobmedzenú hru na svojom ihrisku a nie preratávať si, či sa mu nevyplatí ísť hrať inde.
Na začiatku roku 2017 nastal pre náš klub existenčný problém – začali platiť nové stanovy SKGA, na základe ktorých musí mať každý klub zmluvu s ihriskom, inak jeho členstvo v SKGA zaniká (stanovy SKGA tu). Tak sme začali riešiť tento problém. Čo najskôr potrebujeme túto zmluvu, tak riešenie poplatkov sme odložili. Navrhli sme 5 riadkovú zmluvu, ktorá by postačila pre SKGA, aby sme ostali členovia a neprišli o svoje HCP. GPR túto zmluvu neakceptovalo a poslalo nám ich návrh „Rámcovej zmluvy“, ktorá je pre nás ako Prezídium neprijateľná a nepodpístaľná. Zmluva ma 5 strán a snažili sme sa nájsť spoločnú reč a vyhodiť zo zmluvy absolútne nepodstatné veci, ktoré sa majú riešiť v obchodnej zmluve, kde sa budú riešiť poplatky a podobne. GPR trvá na bodoch, s ktorými my nesúhlasime.
Takáto zmluva je pre nás nepodpísateľná a neprijateľná pre členov a členovia ŽRGK to majú právo vedieť.
Nie sme schopní sa dohodnúť ani na takejto „nedôležitej“ zmluve a predstava, že sa budeme dohadovať o poplatkoch je pre nás niečo ako sci-fi, proste nemožné. My nemôžeme podpisovať niečo, čo nie sme schopní dodržať.
Všetci, čo sme v Prezídiu to robíme dobrovoľne v rámci nášho voľného času a našou snahou bolo a stále je zachovanie klubu a chceli sme vrátiť golfový život tam, kde patrí.
Golf má byť relax a zábava a zatiaľ to je samý problém a je pre nás nepochopiteľné, že my chceme platiť, spolu ponúkame nemalé peniaze, ponúkame bezodplatnú pomoc v pozdvihnutí golfu v Rajci, niekomu chceme pomôcť v zháňaní zákazníkov a sme odmietaní a nevidíme žiadny posun a snahu z druhej strany. Stálo nás to nemalo námahy, úsilia a energie a všetkých nás to mrzí. Ale ihrisko, na ktoré sme nemalou mierou prispeli našimi vstupnými poplatkami nás odmieta a nemá záujem o spoluprácu s nami.

Keďže nám ako klubu hrozí zánik, tak sme hľadali aj iné možnosti ako zachrániť klub. Takúto možnosť sme našli a chceme Vám ju predložiť, tak Vás prosíme o aktívnu účasť na Valnom zhromaždení 30.1.2017.

2 comments

  1. Katka, ďakujeme za uznanie. Urobíme naozaj všetko, čo je v našich silách, aby sme pokračovali na domovskom ihrisku. Aj keď komodita „zdravý rozum“ je na trhu vzácna.

  2. Ďakujeme za energiu,ktorú vynakladáte nezištne za zachovanie možnosti hry na našom domovskom ihrisku.
    Skláňam sa a verím,že všetko dopadne tak,aby víťazil zdravý rozum,láska ku golfu a priateľstvo medzi ľuďmi.
    Držím palce
    Katush

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *